Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

To år og 60 frivillige

Butikksjef Thor Bjørn Tjelta viser fram tavla med navneskiltene til mange av de 60 medarbeiderne i Galleri Normisjon Sandnes
Foto: Lillian Dombestein

Gjenbruksbutikken Galleri Normisjon Sandnes startet som nettbutikk på finn.no under navnet Galleri Normisjon Sola høsten 2010. Helt fram til flytting av butikken til 240 m2 store lokaler i Sandnes sentrum 23. oktober 2013, var gjenbruksbutikken først og fremst nettbutikk, men med åpent lager og salg en ettermiddag i uken. Når butikken nå feirer sin toårsdag, kan butikksjef Thor Bjørn Tjelta se tilbake på en virksomhet som har utvidet ytterligere og fått 350 m2 i boltre seg på. Fra de første fem-seks medarbeidere på Sola kan Galleri Normisjon Sandnes i dag skilte med en million-omsetning i vekst og 60 frivillige medarbeidere som bidrar med mangt og mye i lokalene i St.Olavsgate 25 i Sandnes. 

Salg av klær 
Thor Bjørn Tjelta forteller at han og de andre i butikkens styringsgruppe legger vekt på å spørre folk hva de faktisk har lyst til å bidra med i butikken når de oppfordrer folk til å bli med. 
  - Ingen skal føle at de må jobbe frivillig i butikken, dette skal være lystbetont, sier Tjelta. 
Galleri Normisjon Sandnes har et bredt utvalg av varer; både eldre og nyere møbler, serviser og glassvarer, bøker, kunst og bilder, kjøkkenutstyr, leker, sykler og mye mer. Butikken har mye lagerplass og kan også utvide vareutvalget.
- Nå tenker vi å begynne med salg av brukt tøy. Vi har skaffet stativer og det som trengs og vi har prøverom. Håpet er at vi kan finne noen som kan tenke seg å ta ansvar for prising og utstilling av tøyet. Gjennom salg av  pent brukt tøy vil vi prøve å øke omsetningen ytterligere.
Tjelta sier han håper butikken vil bestå og vokse slik at den kan tilføre misjonsarbeidet enda mer penger. 
   - Og så håper jeg inderlig vi kan bevare det gode miljøet vi har her, vi vil dessuten gjerne ha flere medarbeidere. 

 

  

Thor Bjørn Tjelta sammen med gode medarbeidere i Galleri Normisjon Sandnes. Fra venstre Torill Solli Haugen fra hovedkonteret i Oslo, Kåre Vølstad, Ragnhild Nærland, Ragnhild Tjelta og Karl Nærland. Foto: Lillian Dombestein

Lyset og lampen
Thor Bjørn Tjelta sier han trives svært godt i gjenbruksbutikken Galleri Normisjon Sandnes. 
   - Vi har et godt miljø blant medarbeiderne og ingen konflikter. Det er flott å kunne bidra med midler til Normisjons arbeid gjennom butikken, men det aller beste er kontakten vi får med kundene, sier Thor Bjørn. Han forteller om mange gode samtaler som også lodder dypere enn  til kjøp og salg. 
   - En gang hadde jeg en kunde på telefon som ville kjøpe ei lampe han hadde sett blant varene vi har på finn.no. Lmapen måtte sendes i posten. "Men vil du virkelig selge lampen til meg som er ateist, sa kunden." Ja, den lyser vel like godt for deg som for noen andre. Så fikk de en samtale om dette med tro. Det endte med at kunden sa: "Send meg lyset og lampen."

Møt to medarbeidere
Ragnhild Nærland og Kåre Vølstad er to av de frivillige medarbeiderne i Galleri Normisjon Sandnes. Her forteller de om sine oppgaver og hva arbeidet i butikken betyr for dem. 

Ragnhild Nærland har siden høsten 2013 vært med i gruppa av frivillige som kalles "pyntedamene". Sammen med tre andre drar hun til butikken flere ganger i uken for å prise varer og gjøre utstillingen så innbydende som mulig.  
- Det aller beste er atmosfæren og trivselen her i butikken. Alle som jobber her er positive og vi får mange gode tilbakemeldinger fra kundene. Den største utfordringen er det å skulle være kreativ og nytenkende hele tiden slik at utstillingen ofte blir fornyet.  
Ragnhild sier hun også opplever gjenbruksbutikken også som et godt stykke misjonsarbeid. 
   - Folk føler seg velkommen og verdsatt. Mange medarbeidere er så flinke til å sette seg her i kaffekroken og prate med folk som trenger det. Jeg er veldig glad for at det er slik. 

 

 Kåre Vølstad  ​har vært med i gjenbruksbutikken siden den holdt til på Sola og hadde åpent en ettermiddag hver uke. Da jobbet han med henting og bringing av varer, nå står han i kassen hver fredag og prater mye med kundene. 

   - Samtalene handler om alt mulig fra vær og vind til hva Normisjon er og hva pengene går til. Kåre forteller at han av og til får anledning til å avtale sjelesorg-samtaler med kunder utenfor butikken. Han sier det oppleves svært meningsfullt. 
   - Det kan være samtaler om troen og livet med mennesker som ikke har så mange andre å snakke med. Det er fint når jeg får betyr noe for andre her og de betyr noe for meg, sier Kåre Vølstad. 

Åpningstider og kontaktinfo til Galleri Normisjon Sandnes finner du her

Nedenfor kan du se en bildeserie fra Galleri Normisjon Sandnes.