Ingen Javascript

Din nettleser har deaktivert Javascript som brukes på denne nettsiden.
Trenger du hjelp for å aktivere klikk her

Besøk julebutikken i Iveland

Solveig og Brynjulf Aagesen heiser flagget hver lørdag i Galleri Normisjon Iveland
Foto: Lillian Dombestein

Solveig og Brynjulf Aagesen tok initiativet til å starte  gjenbruksbutikken Galleri Normisjon Iveland som er plassert i gamle Iveland sparebank. Butikken åpnet 30 mai i år. Du kan lese om åpningsfesten her. Sammen med seg i en styringsgruppe fikk de Heidi og Bjørn Mikal Engestol og Bergny og Thorvald Haaverstad. Etter et halvt år har ytterligere fire frivillige medarbeidere meldt seg til å jobbe i gjenbruksbutikken som har åpent hver lørdag, eller etter avtale.

Fire glade medarbeidere i Galleri Iveland: Fra venstre Butikksjef Solveig Aagesen, dekoratør Heidi Engestøl, altmuligmann Bjørn Mikal Engestøl og lager- og nettbutikksjef Brynjulf Aagesen.

 
 
 
 
 
 
 
 

150 000 kroner
Iveland er en liten kommune med bare 1300 innbyggere, et sted som kanskje er i minste laget for en gjenbruksbutikk.  Men Solveig og Brynjulf Aagesen hadde lyst og et egnet lokale stod tomt. Dermed satte de i gang og startet Galleri Normisjons sjuende butikk. Solveig ble butikksjef og Brynjulf lagersjef og ansvarlig for butikkens netthandel som går så det suser. 
 - Det første jeg gjør hver morgen og det siste jeg gjør før jeg sovner er å sjekke mailen til butikken, om det er noen kunder som har henvendt seg, sier Brynjulf som har pakket og sendt varer til kunder over hele landet. Lørdagsbutikken og nettbutikken har til sammen generert en omsetning på over 150 000 kroner dette første halvåret. 

Bedre enn godtebutikk
Det er ikke bare daglig leder i Galleri Normisjon som er på besøk denne lørdagen, uværet "Synne" herjer på Sørlandet  med regn og vind. Det er likevel en del kunder som våger seg ut og kommer innom på handel. I løpet av dagen blir hjørnesofaen i kaffekroken solgt. Den har stått i butikken siden åpningen i mai. 
 - Det er fint, for vi har fullt lager og i garasjen hjemme har vi ikke plass til bilen, så vi skal få inn en ny, sier Brynjulf. 
Noen av barna som kommer sier gjenbruksbutikken er bedre enn en godtebutikk. En bestemor har med barnebarna og de finner både det ene og det andre. 


Sosialt
Kaffe, nystekte vafler og en prat i sofakroken frister en ruskeværsdag. Emine og Ramzi har bodd i Iveland i ti år. Opprinnelig kommer paret fra Libanon/Kurdistan. 
 - Vi liker godt å handle her. Det er greie priser og mye fint å få kjøpt. Dessuten er det koselig å prate med andre kunder og med de som jobber her. 
Paret er ellers travelt opptatt med å planlegge førjulsfest den siste lørdagen før jul. Da er hele bygda invitert til bedehuset på mat og program fra deres hjemland.
- Den lørdagen stenger vi butikken og går rett på fest, sier Solveig og Brynjulf Aagesen. - Noe av det som er så flott med gjenbruksbutikken er at det følger så mye sosialt med. Vi har fått helt nye kontakter i bygda. 

Historia om lampen
- Hva er det beste med Galleri Normisjon da?
Solveig og Brynjulf må tenke seg litt om. - Jeg begeistres over den givergleden vi opplever, og at folk blir så glade for å få kjøpe noe andre ikke trenger lenger. Dette er jo så miljøvennlig, sier Solveig. Hun forteller om en kunde som kom og spurte om de hadde TV-benk. Nei, den dagen hadde de ikke det. Kunden satte seg med en kaffekopp og mens han satt der, kom det en dame og ville levere en TV-benk. Dermed ble det handel og alle var fornøyd. 
Brynjulf sier han synes det er lærerikt å drive Galleri Normisjon. Han forteller om gamle bøker og antikke varer han har lært mye om. 
- Jeg må fortelle om ei gammel lampe vi solgte for 1000 kroner. Den skulle sendes til Ski utenfor Oslo. Problemet var at lampen var 90 cm lang og av porselen. Den måtte vi pakke på forsvarlig måte. En dag vi var ute og kjørte så vi ei eske i grøfta. Vi stoppa og tok den med. Den var fora med isopor og akkurat passe stor for lampen. Det er slike hendelser som får deg til å tenke på det med ferdiglagte gjerninger. 

Butikksjef Solveig Aagesen står gjerne i kassen i Galleri Normisjon Iveland. 

Se flere bilder under her.