Fullt hus på fagdag for Galleri Normisjon

En mandag morgen i slutten av oktober var Galleri Normisjon sin butikk i Drammen sentrum, fylt til randen. Medarbeidere fra hele landet hadde tatt turen for å bli med på fagdag for Galleri Normisjon.

Skrevet av: Kristin Jellestad, 04. november 2016

Interiør -og antikvitetsekspert Ellen Ørnes hold seminar om prising av brukte gjenstander. – Hvor mye ville dere solgt denne pelsen for i butikk?, spør Ørnes, mens hun lar seg overtale av salen til å ta den på.
Foto: Kristin Jellestad

De sytti deltagerne som hadde tatt turen fra Galleri Normisjon sine ni butikker rundt omkring i landet, ble alle ønsket velkommen av leder for Galleri Normisjon, Lillian Dombestein, en og en da de kom inn i butikken. Der ventet kaffe, kaker, og mingling med de andre frivillige. Praten summet lett, og før seminar om prising lengre opp i gaten, var det gode muligheter for å kjøpe med seg bruktskatter fra Drammensbutikken.

Folksomt hos Galleri Normisjon i Drammen. Foto: Kristin Jellestad
Flere av deltagerne benyttet seg av muligheten til å handle med seg bruktfunn hjem.  Foto: Kristin Jellestad

Før lunsj hadde Elin Ørnes tatt turen for å holde seminar for alle de frivillige, om utfordringene med prising av brukte varer. Ørnes har tidligere hatt eget program om antikviteter på både NRK og TV3, gitt ut tre bøker om interiør og antikviteter, har en fast spalte i Hjemmet, og gitt veiledning på en rekke auksjoner og bruktmesser. Deltagerne var med andre ord i trygge hender.

De flotte deltagerne som jobber frivillige for Galleri Normisjon, samt Ellen Ørnes i midten. Foto: Kristin Jellestad

Hvilke brukttrender er de viktige nå, og hvordan kan man egentlig skille sølv fra 1700 og 1800-tallet fra hverandre, var noen av temane Ørnes tok fatt på.
– Det er flere utfordringer med prising, og det finnes jo heller ingen fasit. Det skal dere huske. Men ha det gjerne som en hobby, les dere opp, gå på museum og se på gamle gjenstander, oppfordret Ørnes. Flere av butikkene hadde i tillegg med seg gjenstander som ble brukt som eksempler, i tillegg til noen av Ørnes egne. Her fikk deltagerne også komme med forslag til hvordan de ville priset de ulike gjenstandene.

-Rokokkosalonger vil jeg tro dere har fått inn flere av, men de kan være vanskelig å få solgt om dagen, fortalte Ørnes, og pekte på et bilde av en spiststue fra 1880-tallet. Hun gikk så i dialog med salen, for å høre hvilke erfaringer butikkene selv hadde med dette. Det viste seg at flere av butikkene hadde solgt flere av disse uten problem, også med langt bedre fortjeneste enn det Ørnes ville antatt. Allerede her ser man et eksempel på at det ikke finnes noen fasit.
– Da må jeg altså bare bøye meg i støvet for dere. Det er veldig godt gjort, svarte en tydelig overrasket og imponert Ørnes, til latter fra salen.

Flere av deltagerne på fagdagen fikk også verdivurdert smykker eller nåler de hadde på seg, da det ble snakk om prising av smykker. Foto: Kristin Jellestad

Etter en liten lunsjpause kunne deltagerne velge mellom seminar om hvordan promotere produkter via nettstedet finn.no, eller et seminar om utstillinger. Etter seminarene ble avsluttet slik den begynte, med kaffe og kaker, og noen velvalgte ord om gleden ved frivillig arbeid, holdt av Normisjon sin egen senior-konsulent, Torill Solli Haugen. 

Leder for Galleri Normisjon Lillian Dombestein (t.v) og medarbeider Åshild Marie Sandvik holdt foredrag om mulighetene ved å bruke finn.no. Foto: Kristin Jellestad
Flinke damer fra Galleri Normisjon Sørumsand steppet inn på kort varsel og holdt seminar om hvordan man går frem når man skal lage utstilling i butikk.  Foto: Kristin Jellestad