Inspirert på samling

– Vi ble rørt da vi leste om arbeidet dere driver. Dere er helgener.

27. november 2018
Tekst Arne Sæteren
Foto Galleri Normisjon

Aslaug Sandvik, Ingunn Uthaug og Åshild Sandvik hadde en lærerik dag på antikk- og samlermesse på Lillestrøm.

Det var Tonje Fagerheim og Christina Wold som sa dette til de rundt femti frivillige medarbeiderne i Galleri Normisjons butikker under en fagdag på Lillestrøm sist fredag. Målet med foredraget deres var økt kompetanse om brukte klær, varegruppen som i flere butikker selger mest. Åtte av ni butikker var representert, og fagdagen ble holdt på Norges Varemesse der det også var antikk- og samlermesse. 

Kjøper bare brukt
Tonje Fagerheim driver gjenbruksbutikken Retrolykke Kaffebar på Grünerløkka i Oslo, mens hennes venninne Christina Wold er lærer og underviser blant annet i historie.

– Jeg kjøper bare brukte klær og på skolen tar jeg på meg klær som passer til tiåret jeg underviser om, sa Christina. Også Tonje kjøper bare brukt.

– Jeg har ikke kjøpt nye klær eller møbler på femten år.

I sitt foredrag klargjorde de to venninnene ulike begrep innen brukthandel: antikk, vintage og retro. De viste bilder av moter, og hadde også med klær fra 1920-tallet og fram til 1990-tallet. De fortalte om hvordan de priser klærne og viste til at kjente kvalitetsmerker holder seg best i pris. – Klær som er produsert i Skandinavia har gjerne god kvalitet og er etterspurt, sa de.

Tonje Fagerheim og Christina Wold fra Retrolykke i Oslo engasjerte hele Galleri Normisjon med sitt inspirerende foredrag om brukte klær gjennom tidene, trender og prissetting.

Tidfesting og prising
Mot slutten av foredraget fikk deltakerne på fagdagen prøve seg på tidfesting og prising av klær som Tonje og Christina hadde med seg. Noe var fra mange år tilbake mens andre var nye klær designet etter en mote som lå noen tiår tilbake.

Tonje fortalte at hun i sin butikk ikke hengte ut for mange plagg samtidig. Når noen selges tar hun ut nye fra lageret slik at det blir sirkulasjon i vareutvalget. Det gjør sitt til at kundene kommer tilbake for å se om det er noe nytt på stativene fra sist de var der.

Legges ut på instagram
En del av varene fra Retrolykke kaffebar blir lagt ut på instagram og Tonje fortalte at det som regel ikke går mange minuttene før kjøperne melder seg. Det fikk deltakerne på fagdagen et tydelig bevis på. Christina tok på seg ei jakke under foredraget og Tonje tok bilde og la det ut på instagram. I løpet av få minutter ble jakka solgt.

Damene fra Galleri Sandnes deltok engasjert i oppgaven i regi av Retrolykke der de skulle prise bruktskatter. 

Fagdagen på Lillestrøm startet med besøk på antikk- og samlermessen. Her fikk de mange butikkmedarbeiderne se ulike varer som de selv er med og selger og hvordan de er priset. Noen tips ble det også, og timene nede i messehallen og foredraget ble tilsammen en inspirerende dag. Dette ble også en kontrast til Black Friday som herjet i Norge og mange andre land denne dagen. Mange gjenbruksbutikker i Norge hadde Grønn fredag og solgte varer til redusert pris.

Hennes siste fagdag
Årets fagdag var den siste som Lillian Dombestein ledet. Hun har vært daglig leder i Galleri Normisjon siden starten, men 1. februar slutter hun for å begynne som seniordiakon i Nordberg menighet i Oslo.